čtvrtek 27. prosince 2012

Náš šikovný společník Jirka

Možná jste si všimli, že do naší rodinky přibyl nový psí kamarád. Jmenuje se Jirka a je to šikovný společník z Pomocných tlapek.
Jsou to už dva měsíce, co převrátil náš život naruby :) Přinesl totiž do našeho tak trochu nudného života jiskru a radost.
Kdo čeká, že v asistenčním psovi získá sluhu, nebo nemá vztah ke zvířatům, ať o jeho pořízení raději ani neuvažuje. Je to především kamarád a společník a než se z něho stane skutečný pomocník, který vás poslechne na slovo, stojí to hodně času a dřiny. Musíte se naučit povely, péči o pejska a počítat s tím, že i asistenční pes může být bez nálady, trochu zlobit, nebo mu může být špatně.
Pokud si myslíte, že před vás postaví vycvičeného psa a tím vaše starosti končí, moc se mýlíte. To nejdůležitější je totiž na vás, musíte být důslední a pečliví, i vycvičený pes se snadno zkazí. Jste teprve na začátku, tím, že dostanete pejska, teprve začíná dlouhá cesta seznamování a  vzájemné tolerance.

Nebylo pro mě lehké proniknout do duše pejska, který dva roky vyrůstal někde jinde. Všichni tři si na sebe stále ještě zvykáme. Často odpovídám na dotazy, k čemu vůbec máme Jirku, proč se Verunka po krátkém soužití s Jirkou nevítá a neloučí ve škole, proč si Jirka Verunku nehlídá atd. Těžko vysvětlovat, že to chce čas, aby si na sebe zvykli. Proto ho vlastně máme, aby se Verunka v jeho společnosti učila novým věcem a zvykala si na kontakt s ním.

Verunka se s Jirkou nejvíce sblížila, když polohujeme a mazlíme se v posteli. Ze začátku nechtěla ležet, ale teď už si sama na Jirku položí nožičky, nebo se k němu přitulí. Jirka jí rád lízá ruce, někdy před koupáním natřeme bílým jogurtem ruce, bříško a obličej a Jirka ji pak s radostí olizuje. Ukazujeme si Jirkův čumáček, uši a jazyk a Verunka ho napodobuje a vyplazuje jazyk jako on.

Velký přínos má pro nás soužití s Jirkou v rozvoji řeči a motoriky. Verunka po mně opakuje povely, říká "Hop", když má Jirka vyskočit na postel a pak zase "Dolů". Umí říct jeho jméno, naznačuje posunkem, aby si sedl nebo lehl, ukazuje, aby šel na místo. Když Jirka trochu zlobí, napomene ho slovem "Fuj". Zkouší ho vést na vodítku, nebo ukazuje na kliku, aby otevřel. Pomáhá mi Jirku česat.
Verunka také hází Jirkovi míčky a jiné předměty a Jirka nám je podává, nebo schováváme Jirkovi míček a on nám ho nosí. Kdybyste měl někdo zajímavý tip na jednoduché hry psa s dítětem, budu ráda za inspiraci.
Také se začala ráda koupat, protože Jirka vždy sedí u vany a olizuje z ní kapky vody. Ráno se s ním hned po probuzení vítá a večer neusne bez rozloučení. Jirka nakonec skončil v naši posteli i přes noc. Jsem ráda, spí vedle Verunky a ubylo nám nočního vztekání. Když mě Verunka hledá, spokojí se často s huňatým kožichem vedle sebe.
Jirka s námi cestuje do školy a ze školy, jezdí na výlety, do obchodů... Až na pár výjimek je pořád s námi.

Na stránkách Pomocných tlapek http://www.pomocnetlapky.cz/cz/nasi-psi-a-klienti/jirka/  najdete více informací o soužití s Jirkou. Samozřejmě budu psát i sem.

Secvičování Plzeň

Polohování Plzeň s Petrem Pirnerem

Polohování Plzeň

Na psím kožichu se spinká nejlépe :)

Štědrý večer


3 komentáře:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...